Alle med lunger kan få lungekræft

Lungekræft dræber flere end nogen anden kræftsygdom. Flere end af bryst-, livmoder- og livmoderhalskræft tilsammen. Alle med lunger kan få lungekræft. Antallet af lungekræftpatienter, som skyldes rygning, er faldende i mange vestlige lande. Men lungekræft som er forårsaget af mutationer er stigende. Især hos den yngre del af befolkningen. Personer i tyverne eller yngre rammes af lungekræft, og forskere peger fortsat på, at partikelforurening er den primære årsag til denne udvikling.

Hvem får ALK-positiv lungekræft?

ALK-positiv kræft er en særlig kræftform, som oftest viser sig som lungekræft, men som også kan opstå i andre dele af kroppen. Ca. 3 – 7% af alle lungekræfttilfælde er ALK Positiv.

De er meget ofte yngre. 30 % af de, som bliver ramt, er under 40 år gamle. Omkring halvdelen af alle ALK positive lungekræftpatienter får diagnosen før de fylder 50 år (sammenlignet med omkring 70 år for lungekræft generelt). Nogle får endda diagnosen i deres teenageår.

En overvægt af patienterne er unge, ikke-rygende kvinder.

Hvad er ALK-positiv lungekræft?

ALK Positiv lungekræft (anaplastisk lymfomkinase) blev opdaget i 2007. Der sker en omlejring af EML4-genet og ALK-genet i patientens DNA, hvilket resulterer i et fusions-onkogen kaldet EML4-ALK.

Et onkogen er et gen, der er muteret, og som kan udvikle kræftceller. Hvis du har kræft med en ”ALK-driver”, er en del af dit ALK-gen muteret, hvilket resulterer i ukontrolleret kræftcelledeling.

Nye behandlinger, nyt håb

Uden kræftbehandling ville halvdelen af patienterne med metastatisk ALK-kræft dø inden for et år. Men opdagelsen af dette særlige onkogen startede forskingsprojekter, som allerede nu har resulteret i behandlinger, som markant forlænger livet for patienterne. Der kommer stadig nye behandlinger til. Nogle forlænger livet for patienter i årevis. Forskere taler endda om en egentlig kur. Vi har således al mulig grund til at være fulde af håb om, at fremtiden for ALK Positive kræftpatienter bliver endnu lysere.

Det sagt, så er Danmark desværre ikke et foregangsland ift. de nyeste behandlinger.

Vores patientforening arbejder for at sikre, at de banebrydende behandlinger bliver tilgængelig for danske patienter uden bureaukratiske forsinkelser.

Symptomer på lungekræft

Lungekræft giver desværre ofte ikke symptomer, før du har haft det længe nok til, at det har spredt sig til andre dele af kroppen. Langt de fleste, ca. 90 %, bliver først diagnosticeret med ALK Positiv kræft når kræften allerede har spredt sig til andre dele af kroppen. Det kalder man metastaserende kræft eller stadie 4 kræft.

Mange læger, lige fra praktiserende læger til speciallæger, kender ikke ALK Positiv lungekræft – og især når patienten er yngre og/eller ikke-ryger kan de være tilbøjelige til at overse symptomerne. De er heller ikke altid vidende om de særlige muligheder for målrettet behandling, der i dag kan forlænge livet for ALK Positive patienter.

Oplever du de typiske symptomer, kan det skyldes mange andre ting end ALK Positiv lungekræft. Men fordi kendskabet til sygdommen stadig er så forholdsvist lav, overses muligheden ofte under den indledende udredning. Oplever du disse symptomer, kan det være en god ide at sikre dig, at din behandler har det inde i sine overvejelser, således at du så tidligt som muligt kan få den optimale behandling.

Hoste blod op

Stakåndet

En svag og træt fornemmelse

Hvæsen

En hoste der ikke går væk

Vægttab eller manglende appetit